Ett besök på Röda Korsets Högskolas bibliotek

För några veckor sedan var jag och en kollega på grundkurs i LIBRIS-katalogisering hos just LIBRIS, Kungliga Biblioteket. Det var väldigt intressant och förtjänar ett eget blogginlägg. Dock så mötte vi en kvinna som arbetar på Röda Korsets Högskolas bibliotek där och vi bestämde att vi skulle komma på besök någon gång.

Deras högskola och bibliotek ligger mitt på KTH-campuset där jag arbetar (tillsammans med exempelvis Operahögskolan) och jag har gått förbi deras bibliotek många gånger. Utifrån ser det så gulligt ut men jag har aldrig kommit mig för att faktiskt gå in.

I fredags var så kollegan och jag där för fika och prat. Det är en sådan skillnad mellan våra respektive bibliotek; de är tre personal, vi är väl en 50-60; de ägnar mycket tid åt att stå i disken, jag har två-tre pass i veckan; de har en databas, vi lägger typ 20 mille på elektroniska resurser varje år; de servar ca 500 studenter, vi servar ca 15 000. Jag vet att de inte går att jämföra men det går inte att låta bli. Vi har så olika verksamhet trots att vi båda är bibliotek. Det var väldigt roligt att gå runt där inne. De får en familjär stämning på en sådan liten högskola, de känner sina användare vid namn och kan gå upp till lärarna om det skulle vara något. Jag vet knappt hur folket en våning ovanför mig ser ut eller vad de gör.

Vi fick även en rundtur på skolan. Det var väldigt fint; de hade ordentligt med sittplatser för att studera, ett stort studentkök med ugn, micro, diskmaskin och kaffebryggare (!), fina korridorer, trevlig utsikt. Hade jag velat bli sjuksköterska hade jag velat studera där.

Att besöka andra bibliotek och få prata med andra bibliotekarier tycker jag är väldigt värdefullt. Vi pratar väldigt mycket på jobbet också, naturligtvis, men det blir ändå en annan grej när man gör besök hos andra. Under en begränsad tid vill man få ut så mycket utbyte som möjligt och det driver diskussionen framåt i ett annat tempo än när man kan prata varje dag. Det är även intressant att få andras perspektiv på saker; i Uppsala gjorde de på ett sätt, Röda Korset gör på ett annat och vi på ett tredje. Jag skulle gärna åka på fler besök och ska banne mig se till att det blir av också. Det finns många bibliotek i Stockholm – man behöver inte ens åka långt för att få inspiration!

2 kommentarer

  1. Åh det låter roligt med besök och visst lär man sig masssor och får nya idéer. I höst kommer jag ju lite närmre dig så då tycker jag att du får komma och hälsa på mig i Heby också. :)

  2. Självklart ska jag lobba för det! Och så måste du komma hit när Sthlmsfilialen sammanträder! (För det måste den göra, någon gång under nästa läsår).

Kommentarer är stängda.