Ätdjur vs husdjur

OK, det går ett program i SVT som heter Landet brunsås just nu. Det är en serie som handlar om mat och svensk matkultur. Ämnet är väldigt på tapeten för, som de säger i programmet, aldrig har mat varit så inne i Sverige. Jag håller med – mat är hett i Sverige just nu.

I det andra avsnittet gjorde Erik Haag korv på vildsvin. Han hade vildsvinet på flaket på sin bil, han åkte till sin kompis, de flådde det och sedan gjorde de korv. Jag tyckte det var lite otrevligt när de skar av huvudet så då blundade jag. Men det var helt OK att visa i tv. Ingen blir upprörd över att de gör korv i tv.

I förra veckans avsnitt var det planerat att Erik Haag skulle besöka en peruansk familj och tillsammans med dem äta marsvin. Marsvin äts nämligen i Sydamerika som vi äter kyckling. Det är inget konstigt med det. Det handlar, precis som Fredrik Lindström skriver, om olika matkultur. När jag läste om marsvinsmiddagen blev jag nästan lite förtjust! Det var verkligen vågat att våga sända något sådant i SVT och jag tyckte inte det var mer än rätt. Kan man flå vildsvin och äta den ena veckan måste man väl kunna flå marsvin och äta det nästa?

Men nejdå. Ett annat avsnitt sändes förra veckan och när marsvinsavsnittet sänds längre fram i vår så är marsvinsdelen bortplockad. Jag kan förstå att familjen i inslaget bangade att medverka i något som skulle ha fått konsekvenser (för det skulle det) men jag måste samtidigt beklaga det. Det har varit så intressant att se och läsa om reaktionerna. Och jag tycker att den sortens reaktioner behövs.

(Tänk er vilken lyxvara marsvin skulle vara om vi faktiskt åt det i Sverige! Med tanke på att ett marsvin i djuraffär kostar 200-300 kr så blir det ett högt kilopris! I gengäld förökar de sig ofta och mycket. Skulle det kunna konkurrera ut kyckling? Skulle det bli en massiv marsvinsindustri? Lottas marsvin vs Stinas kyckling?)

(Och ja, jag har haft två marsvin. Lelle och Adde. Båda pep förfärligt och var inte alls så tillgivna som andras var. Mina bara kissade på mig, bajsade i hörn och åt gurka. Och så var de söta.)

Andra om marsvinsdebaclet: Vegankrubb och Veganmage.

(Och don’t even get me started på deras genussyn… Lotta Lundgren är den enda som har utbildning och kunskap i ämnet och som faktiskt bidrar och ”lär” de andra två som bara lattjar runt resten av tiden).