Att länka eller inte länka

De Twitterkonton jag följer kan grovt delas upp i två kategorier: människor vars bloggar jag följer och människor med anknytning till bibliotek (och andra som bara skriver intressant). I mitt Tweetdeck har jag separata kolumner för de olika kategorierna.

Emellanåt dyker samma länk upp hos flera i samma kategori, igår var det exempelvis Google slutar censurera i Kina och förra decenniets ord som återkom. Eftersom det verkar vara fler än jag som följer många inom samma typ av Twitterinlägg så kan man ju räkna med att samma länk dyker upp flera gånger även hos andra.

Nu undrar jag hur meningsfullt det är att posta samma länk som många andra redan har postat? Får länken mer tyngd ju fler som twittrar om den? Blir det bara jobbig redundans i flödet? Jag känner det sistnämnda så därför twittrar jag sällan om något om det redan gjorts några gånger – och det har det nästan alltid. Det går undan på Twitter.

Retweets tycker jag inte är samma sak som att bara twittra om samma länk. Att retweeta är för mig dels ett sätt att interagera med andra, dels ett sätt att lyfta fram andra bra inlägg. Eller ett sätt att få sammanhang om jag twittrar om något som verkar helt ologiskt och som kan härledas till någon annans inlägg (typ det här). Så ska man bara retweeta det första meddelandet som ges med en bra länk…? Eller bör man, trots redudans, länka saker man tycker är intressanta för att senare kunna gå tillbaka i sitt eget flöde och se vad man har tyckt varit intressant…? Bara för att alla vet vad alla twittrar om idag betyder det ju inte att någon minns det om en vecka.