5: Marit Bergman, 3 AM Serenades & 4: Marit Bergman, Baby dry your eye

Marit Bergman hamnade på både plats fyra och fem på min lista så jag har gjort ett inlägg av det hela.

Marit Bergman

Skivan kom 2002, jag köpte den 2004 och började lyssna på den 2006.

Jag älskar Marit Bergman. Hon är en av de bästa de här decenniet. Min första kontakt med henne var via Fittstim och hennes kapitel däri. Hon skrev om musik, hur hon gått på musiklinje på gymnasiet och hur hennes band Candysuck blivit ”hjälpta” av snubbar vid diverse spelningar och hur irriterande det hade varit. Jag förstod irritationen precis.

3 AM Serenades fanns i skivhyllan i två år innan jag började lyssna ordentligt och det var nog Itunes förtjänst. Fortfarande när jag hör This is the year tänker jag att det stämmer – 2006 var verkligen mitt år. Det var året när jag, precis som Marit, inte ville slösa bort mer tid.

(2008 gjorde Marit en låt tillsammans med Kleerup som hette 3 AM. Originalet är jättebra, en av de bästa låtarna förra året, men Marits akustiska version slår till och med den! Jag dör lite varje gång när jag hör den – på ett bra sätt.)

Marit Bergman,

Skivan kom 2004, jag köpte den 2004 och började lyssna på den 2004.

Baby dry your eye var skivan som gjorde att jag fick upp ögonen för hennes musik. Min dåvarande kombo och jag hade väldigt olika syn på vad som var bra musik – hon gillade inte alls den skräniga Adios Amigos som var orsaken till att jag köpte skivan. De övriga spåren (förutom Intro- och Outrospåren) är lika bra de. Oavsett vilket spår som startar när jag blandar dem så utbrister jag – fortfarande – i ett överförtjust ”åh!”Marit förstod. Marit fattade. Hon var smart nog att inse vad hon har (innan det är försent?), skrev hoppfulla och fina Tomorrow is Today med textraden Baby, baby, dry your eye / And tell the girls I’m back in town som betydde allt ett tag och komponerade Let’s Just Fall in Love med vad som låter som en melodica i mina öron. Fanastiskt.