Parallella korpora IRL

Man vet att man går på en nischad skola när Metro som finns i skolan inte är den vanliga Metro utan Metro Teknik. Jag tycker inte att det är någon höjdare men i brist på annat så händer det att jag läser den.

I senaste numret (tack och lov kommer den inte ut varje dag, det hade varit för mycket) hittade jag den här artikeln. Jag konstaterade – återigen – att jag är skadad för följande meningar gjorde mig så exalterad: Linköpingsbolaget Fodina använder istället maskininlärning för att bygga en automatgenererad ordlista baserad på bolagens egen dokumentation. Det gör ordlistan mer specifik och allomfattande på samma gång. (…) Ur 90 000 översatta patentdokument paras svenska meningar ihop med sin engelska motsvarighet. Orden analyseras efter ordklass och en initial gissning på termpar görs efter statistiska beräkningar. (…) – Just nu jobbar vi med engelska och svenska som källspråk. [Min fetmarkering] För en stund slog mitt hjärta snabbare och jag tänkte ”det här vill jag göra, där vill jag jobba.”