En måndagslista.

1. Hur länge har du bloggat? Det första jag skrev skrev jag våren 2002 men då var det högst sporadiskt. Men sex år.

2. Hur såg din bild av bloggar och bloggare ut en månad innan du själv började blogga? Jag hade nog ingen uppfattning. Men om vi pratar om när jag flyttade till extern blogg, juli 2006, så tyckte jag nog att det var fånigt och att alla hakade på ”bara för att”. Det var lite svårt att accpetera att jag ville vara som ”alla andra” plötsligt och ”haka på”.

3. Vilken var den första blogg du förälskade dig i? Kinders. Då låg den på Sockerdricka.

4. Hur känner du inför dina första blogginlägg, när du såhär i efterhand läser dem? Jag hade en helt annan skrivstil då, men jag känner fortfarande igen att det är jag.

5. Hur många bloggar återvänder du till regelbundet som läsare? Det är säkert ett 50-tal i alla fall.

6. Av de bloggar du läser, hur många procent är dagboksbloggar och hur många är ämnesbloggar (t ex teknikbloggar, modebloggar, politiska bloggar)? Jag är en sucker för dagboksbloggar men en och annan biblioteksblogg har hamnat på läslistan också.

7. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt olik dig, vars blogg du tycker om: Kinders.

8. Nämn en bloggare (obs: länka) som verkar väldigt lik dig, vars blogg du tycker om: Jag tror inte det är en komplimang att vara lik mig så jag avstår. :P

9. Vad tycker dina närmaste om att du bloggar? Ingen aning? Mamma är väl lätt paranoid, pappa och Lillebror bryr sig nog inte, pvn tycker att bloggar är fånigt och övriga läser?

10. Tycker folk som känner dig att du är dig själv i din blogg? Återigen, ingen aning. Jag har att jag har ett bloggjag och en på riktigt-jag, men så har jag också ett pv-jag, ett Kinder-jag, ett K32-jag och åtminstone två föräldra-jag.

11. Har du hittat en fungerande gräns för hur privat du vill vara i din blogg, eller tänjs den gränsen hela tiden? Gränsen för vilka ämnen jag kan blogga om skjuts hela tiden på men hur privat tycker jag att jag har koll på. Sen får man komma ihåg att det är skillnad på att vara personlig och privat.

12. Nämn några saker som du aldrig bloggar om, och varför: Detaljer ibland för att folk inte behöver dem. Utelämnande saker om andra för det är bara elakt. Saker som MiaPia tar upp för att jag inte är bekväm med att låta folk veta sådant.

13. I vilken utsträckning bloggar du för att få bekräftelse, tror du? Halvstor utsträckning. Jag tror inte att man kan blogga offentligt utan att vilja ha någon som helst bekräftelse. Vissa gånger kan jag hävda att jag inte bloggar för bekräftelse för då vill jag bara skriva ner saker för att minnas. Det är saker som jag lika gärna hade kunnat skriva i dagboken om men jag är för lat för att skriva för hand. Det går mycket lättare att skriva på datorn och sedan postas det ofta av bara farten. Bloggen kan vara ett bra sätt att nå ut till folk med saker och bara behöva berätta dem en gång.

14. Tror du att man kan lära känna en person genom att läsa hennes/hans blogg? Ja, om man betänker att folk filtrerar och censurerar. Man lär känna den person som bloggaren väljer att visa, och det behöver inte stämma med verkligheten.

15. Har du träffat folk IRL (in real life) efter att ha fått kontakt med dem via bloggen? I sådana fall: Var de som du trodde att de skulle vara, eller blev du förvånad? Eh, Maaja? Jag läste några blogginlägg av henne innan vi träffades? Och det var mest hennes utseende som jag hade tänkt mig annorlunda.

16. Tror du att det kan vara skadligt för vissa personer att blogga? Kanske – om de bloggar för privat, men det är å andra sidan deras problem. I allra högsta grad – om man bloggar om andra människor.

17. Har du någonsin blivit sårad av någonting som skrivits till/om dig i kommentarer eller i andra bloggar? Och i sådana fall: Hur har du hanterat detta? När jag fått kommentarer har jag funderat på om kritiken är befogad. Är den det lyssnar jag på den och är den inte det skakar jag av mig det.

18. Har du själv skrivit saker du ångrar i din egen eller andras bloggar? Det var väldigt längesedan i sådana fall.

19. Hur ser bloggandets nackdelar ut, för dig? Tidskonsumerande? Att man måste väga vissa saker på guldvåg för om det passar sig eller inte.

20. Tror du att du fortfarande bloggar om två år? I sådana fall: Tror du att ditt bloggande har förändrats då? Risken är stor att jag gör det och jag har ingen aning. Har det förändrat så hoppas jag på till det bättre i alla fall.

21. Tror du att bloggarna har (eller kommer att ha) någon inverkan på vår kultur, eller är de en grupp människor som mest påverkar varandra? De kan ju påverka media så varför inte kultur…?

22. Avslutningsvis 1: Kan du sammanfatta kort vad ditt bloggskrivande har betytt för dig? Det är ett sätt att dokumentera mitt liv och mina tankar. Det är ett sätt att förmedla saker till omgivningen bara en gång. Det är utvecklande för skrivandet.

23. Avslutningsvis 2: Kan du sammanfatta kort vad bloggläsandet har betytt för dig? Mindre tid för annat?

24. Nämn 5 bloggare som du vill ska svara på enkäten:

2 kommentarer

  1. 50 bloggar?
    Det är ju verkligen jättemånga!

    Jag trodde nästan att jag var extrem med drygt 30, men det är ju bara lite fler än hälften…

  2. Det är ett 40-tal via Google reader och så en en del hemma på favoriter utan flöde, så 50 är nog en rätt korrekt siffra.

Kommentarer är stängda.