Genomgång av Bullet Journal i maj

Just nu har jag skrivit cirka en och en halv (av sammanlagt tre) sidor innehållsförteckning. Jag skriver in nya samlingar och månadsuppslag men inte dagliga anteckningar. Jag hoppas de avsatta sidorna räcker.

Samlingar jag inte gillade

Samlingar som jag inte gillade eller använde så mycket som jag tänkt: en lista med böcker att läsa och lästa böcker. Jag använder mycket hellre Goodreads till det och jag gillar inte att dubbelarbeta med att skriva både i BuJon och i appen – jag kommer ofelbart att missa att göra det på ett ställe så jag håller mig till appen. Jag fyllde i alla fall i en sida med böcker jag läst men jag har inte avslutat sidan med böcker att läsa. När jag hittar en bok jag vill läsa brukar jag snarare reservera den på biblioteket än skriva den i en anteckningsbok.

Uppdateringar

Uppdatering av odlingsuppslaget: jag har fört in vad vi satt i vilken pallkrage och när. Jag hoppas jag inte bara behöver styrka över för att det inte kom upp något sen utan faktiskt kan skriva in ”skörd XX” också.

Andra samlingar

Det verkar väldigt populärt att skriva en tacksamhetsdagbok eller -logg så jag testade och skrev ner saker jag är tacksam för. Det fungerar så där. Det kanske är enklare för mig att skriva ner det i Hobonichin som jag använder varje dag? Jag bläddrar inte fram det här uppslaget varje dag. Och jag tror jag har enklare att skriva om saker jag är glad över för varje dag snarare än tacksam. Jag tror de två kan gå ihop men jag känner att jag har svårt med ordet ”tacksam” i den här kontexten.

Eftersom jag började på BuJon i januari satt många i communityn på nätet och skrev ner nyårslöften. Jag fastnade för någon som skrev ”föresatser” istället – mindre betungande än löften! Så jag skrev ner några föresatser jag vill ha med mig under året och några punkter om vad jag kan göra för att genomföra dem också. Hittills har jag kunnat bocka av några stycken. Det kanske blir dags att ta en titt och eventuellt revidera vid halvårsskiftet?

Också i samband med nyåret så kände jag att det var svårt att komma ihåg vad jag egentligen gjort under det föregångna året. ”Typ ingenting?” kändes det som. För att inte samma känsla ska infinna sig i år igen har jag börjat skriva ner saker jag genomför för varje månad. Det behöver inte vara stora saker men saker som jag kan se tillbaka på och känna ”men det där gjorde jag ju faktiskt och det underlättar/hjälper/glädjer mig idag”.

Bullet Journal hacks

Jag skrev i aprilsammanfattningen att jag håller mig rätt mycket till ”originalidén” om BuJo och jag använder inte så många grejer som skulle kunna definieras som ”hacks”, men ett började jag med häromdagen: washitejp runt sidokanten på sidor där jag har samlingar som jag ofta återkommer till. Nä, jag kollar inte i indexet så ofta, jag vill hellre kunna bläddra direkt och för att inte behöva bläddra igenom heeela varje gång så kan jag nu istället direkt se var det finns en samling.

En av sakerna med bullet journal är att bara fortsätta skriva på nästa tillgängliga sida – men vad händer då med samlingar som ska fortsätta? Jo, då trådar man! I praktiken betyder det att man längst ner på sidan skriver vilken sida samlingen fortsätter på och på samma sätt refererar man tillbaka på fortsättningssida om var samlingen börjar.