Årets lista

Årets artist: Annika Norlin

Årets bild:

Den här bilden förkroppsligade alla mina målbilder som jag hade haft i så många månader: att få sätta på en liten ullsilkesmössa på min bebis, att få sjals honom för första gången och att få åka hem med min levande bebis.

Årets blogg: ”Move it mama”, ”Den där om Jenny”, Babybaby, Familjebegrepp, Superfifi.

Årets bok: ”Deras ryggar luktade så gott” av Åsa Grennvall berörde mig mycket, ”Vego” av Mattias Kristiansson var inspirerande, ”De 7 vuxensynderna” av Karl Eder gav insikter och EC-böckerna var intressanta. (Här finns allt jag läst i år)

Årets bästa: Att få ha två levande barn hos mig. Det blev så tydligt på julafton när jag satt med dem på varsin sida i soffan. För två år sen tänkte jag ”nästa jul har vi två barn!” Det hade vi ju men på fel sätt och förra året ville jag tro det om i år men vågade knappt. Och nu hände det äntligen.

Årets dikt: ”Barnets dröm” av Elmer Diktonius

Kom en ängel från himlen
med korven i handen
och gav den åt mig –
o hur den smakade!
Och ängeln sade: kom till himlen!
Och vi flög. Och där satt gud.
Med en slicksticka i munnen.
Och gav den åt mig.
Och den smakade då!
Och gud sade: alltid kött
åt fattiga barn,
och bakelser på
o c h g l a s s !
Och vi åt.
Och allas magar nynnade av mättnad.
Och gud sade:
vem sjunger så vackert?

Vi hittade den till begravningen förra året men kände inte att den var passande då, så nu passade vi på till lilla barnets release party.

Årets drog: Bebisdoft.

Årets dröm: Jag minns inga nattdrömmar jag haft.

Årets egoboost: Mitt jobb. Jag är så glad och tacksam över min arbetsplats och framför allt mina arbetskamrater. Jag är där jag ska vara just nu.

Årets fest: Lilla barnets release party som jag var väldigt nöjd med, men också de två bröllopen jag fick gå på. Kärleksfester, asså. <3

Årets film: ”The butler” var bra. Sista filmen av Hungerspelen. ”The imitation game” med Cumberbatch och ”Theory of everything”.

Årets fråga: ”Men när jag var ett ägg och en spermie – var jag i två delar då?!!?” Fyraåringen funderade. Han har för övrigt ställt en massa smarta och bra frågor. Jag ska bli bättre på att skriva ner dem.

Årets färg: Orange som flera av bebisens saker har varit, precis som äldstas var lila.

Årets födelsedag: Min yngstas, i mars, för att det var hans första.

Årets hobby: Tygblöjor, igen. Yay för tygblöjor!!! Och pelargoner.

Årets hårgrej: Knut. Ju högre upp, desto bättre. Alltid slarvig för jag har inte hunnit mer.

Årets inköp: Tygblöjor och bärsjalar. Ny dator och ny mobiltelefon. Nytt tak.

Årets ”jag-skulle-ju-inte”: Sitta i fler styrelser men se, det gick ju.

Årets jävlaranamma: Kommit igenom året i ett stycke.

Årets klänning: Jag köpte en fin grå i ullblandning som jag hade på min födelsedag.

Årets kommentar: ”Vilken tur att vi har en bebis!” Stora barnet sammanfattar det bra.

Årets komplimang: Det var nog när stora utbrast i ett genuint ”Vad vackert!” när han såg min sida av pepparkakshuset som jag dekorerade. Eller när jag gömde mig himla bra.

Årets konsert: Hehehe. Konsert? När då?!

Årets kurs: Inga kurser – hurra!

Årets känsla: Lycklig och lättad.

Årets låt: ”Everything is awesome” som min stora introducerade mig för. BÄSTA LÅTEN NÅGONSIN!!!!!

Årets missbrukade ord: ”Jag vet inte” kanske. Fyraåringen frågar mycket som jag verkligen inte vet.

Årets mjukaste: Bebisrumpa och bebiskind.

Årets musik: ”Vi gick in i en affär” och ”Ketchup ska prutta” och en massa annat på samma tema.

Årets musikcitat: 

Blue skies, bouncy springs
We just named two awesome things
A Nobel prize, a piece of string
You know what’s awesome? EVERYTHING!

Årets måltid: När vi var hos min pappa och åt biff Rydberg. Jag hade frågat om det ett tag tidigare och känt att jag aldrig kommer kunna laga det på samma sätt som pappa. Så lagade han det när vi var på besök…! Det var mat lagad med kärlek. Det var precis så gott som jag mindes det. Föräldrars mat asså…! <3

Årets märkligaste: Att mitt stora barn och jag kunde cykla tillsammans och jag behövde inte fejkcykla långsamt alls. Vilken fart han hade och vad stor han är!

Årets möbel: Jag gillar verkligen våra utemöbler.

Årets obsession: En kombination av Benedict Cumberbatch, David Tennant, Matt Smith och Martin Freeman…? (Obsessandet är inte vad det en gång var…)

Årets present: Jag fick en massa fina och roliga saker när jag fyllde år: Harry Potter- och Doctor Who-trivial pursuit! En tavla med syrener! En Doctor Who-tygblöja! I pushpresent fick jag ett halsband med en liten livmoder som jag hade önskat mig.

Årets resa: Bokmässan i Göteborg!

Årets revival: Diverse bebisgrejer.

Årets SAB-kod: Jag har hängt mycket på Dofa i år.

Årets serie: ”Orphan black” och ”The Americans” såg jag i våras. Doctor Who såklart.

Årets skivor: Skivor?! Jag har varken köpt skivor eller knappt använt Spotify i år… Det har bara blivit radio eller poddappen.

Årets “skämmigaste”: Det skulle väl vara när jag gick runt med kjolen instoppad i trosorna och åkte hemifrån så. När jag kom in i en affär kom en kvinna fram och berättade för mig, men då var det ju ingen idé att börja skämmas – då var det ju över.

Årets smartaste/nördigaste: Jag hade något jättebra här förut men argh, det har fallit bort. 

Årets sms: Bebis-SMS:en.

Årets sommarvärd: Det fanns många som var bra i år: Annika Norlin, Zara Larsson, Saga Becker, Ulla Skoog, Daniel Poohl, Maxida Märak, Syster Karin, Gunilla Röör. (När jag tänker på dem tänker jag mycket på min kolonilott. Det är där jag har lyssnat på de flesta)

Årets stad: Jag gillar ju min hemkommun, trots dess fel och brister.

Årets studentikosa: De gånger när stora barnet har sjungit på sånger som jag och partnern bara känner en studentikos text på. ”Jaha, fanns det en annan text också…?”

Årets sökfråga: ”Lego” och ”Youtube” som stora barnet lärt sig skriva själv för att komma dit han vill.

Årets upptäckt: ”Så uppenbart ju.”

Årets video: Nån av alla Kinderäggsöppnarvideor på Youtube kanske. Mycket konstig genre måste jag säga.

Årets väder: Bra! Jag tycker det har varit fint väder hela året! När folk sa att det varit den regnigaste maj månad sen de började mäta så har jag svårt att tro det – det var ju strålande sol mellan regnskurarna! Sommaren var lagom varm – skönt det – och hösten var strålande fin.

Årets välbehövliga: Ett litet lappat hjärta.

Årets webbsida: Etsy.

Årets överraskning: Mitt stora barns mottagande av sitt nya syskon.

Årets värsta: Orkeslösheten. Irriationen. Frustrationen. Insikten om att jag måste leva utan ett av mina barn för resten av mitt liv och vem vet hur länge det blir.

Och så 2015 vs 2016:
Gjorde 2015 – inte göra 2016: Vara gravid.
Inte gjorde 2015 – vill göra 2016: Åh, det finns så mycket. Hålla vettig frisyr, åka till London, fylla 30!
Gjorde 2015 – vill göra 2016: Läsa.
Inte gjorde 2015 – inte göra 2016: Begrava folk.

Avstämning:

2014 vs 2015:
Gjorde 2014 – inte göra 2015:
Begrava barn. Check. Gjorde inte det.
Inte gjorde 2014 – vill göra 2015:
Leva bebisliv. Check. Gjorde med besked.
Gjorde 2014 – vill göra 2015:
Må bra, arbeta på lotten. Halvcheck på båda. Kunde gjort mer av båda.
Inte gjorde 2014 – inte göra 2015 :
Byta jobb. Check.