Vips så har man en samling

IMG_2761

När jag var liten förstod jag inte hur min pappa kunde ha så många kokböcker. Han hade en hel samling av dem. Nu i vuxen ålder så kan jag komma på mig själv med att sitta och ströläsa i kokböcker, speciellt sådana som inte är grundböcker.

Det här är min samling hittills:

Överst har vi den första, ”Vår kokbok”, som jag fick när jag flyttade hemifrån 2002. Efter att ha bott vår nuvarande bostad i två år och utan att förstå varför exempelvis brödet alltid blev så bränt, så berättade min partner att jag måste sänka värmen med ett steg eftersom vi har en varmluftsugn och boken  är så gammal att den inte är anpassad för det. Aha… Det är en trotjänare som har hängt med men inget jag sitter och slår i för inspiration.

Nummer två är min bakkokbok.

Nummer tre är ”Hälsokokboken” som jag fick 2009 när jag var inne på mer hälsosam mat och näringslära (haha, vad är jag nu då…?).

Nummer fyra och fem är ”Vegetariska kokboken” i två upplagor. Den övre fick jag nyligen av min svärmor och den undre köpte jag själv 2006 en dag när jag hade tröttnat på att jag bara åt mackor. Min sida som gillar enhetlighet gillade den nya boken mycket bättre eftersom den harmoniserar med de andra böckerna i serien. Jag ska alltid köpa alla böcker i ett svep för annars hinner de ändra och så stör jag mig jättemycket på att det inte harmoniserar i bokhyllan…!

Nummer sex, sju och åtta är böcker av Renée Voltaire (”Juice power and detox”, ”Salig blandning”, ”Peace, love and food”). De här var mina första böcker som inte var den första grundkokboken. Det var med de här jag lärde mig gilla att läsa kokböcker, anekdoter och lite roligare recept.

Sen ligger en bok där som inte är en kokbok, vad nu den gör där…

Längst ner ligger ”Mera vego” och ”Vego”. Jag önskade mig båda när jag fyllde år. ”Mera vego” hade jag hört så mycket gott om och ”Vego” lånade jag faktiskt på biblioteket (dittills hade jag alltid undrat: vem lånar kokböcker? Jag, uppenbarligen). Båda böckerna får maten att verka så god så det blir säkert gott även om jag skulle misslyckas med någon rätt.

Saknar jag någon? Finns det någon kokbok som jag bara måste ha…? Ge mig tips!