Tygbindor och menskoppar

Jag minns när jag tröttnade och började leta alternativ till engångsmensskydd: jag stod på Ica Maxi i Karlstad, framför hyllan för mensskydd och kände mig trött på att betala för en produkt jag inte ens ville ha…! Det var fan bara ett nödvändigt ont…!

Så jag började googla. Det måste väl finnas alternativ…?!

Jag hittade menskoppen. Back in the days 2006 fanns det inte lika många varianter och märken som idag och tur var väl det – annars hade jag väl fortfarande inte kunnat välja! Nu blev det en Diva Cup och den har jag trivts utmärkt med. Köpet på 300 kr, som då kändes som en stor investering, har betalat sig flera gånger om sedan dess. När jag skaffade koppen vågade jag också prova att vara utan Cyklo-F som jag hade ätit i några år på grund av att jag blödde så mycket. Nu skulle jag ju inte behöva ”slösa” mensskydd längre och då gjorde det inget om jag blödde mycket. Det var ju bara att tömma en extra gång!

Vid avslaget som kommer efter en förlossning rekommenderas dock inte menskopp (eller tampong) eftersom man har ett sår inuti livmodern och är man där och grejer med fingrarna kan det föras in bakterier. Efter mina andra förlossningar har jag använt engångsskydd men inte trivts med det, så inför den här omgången tänkte jag faktiskt testa tygbindor! Jag hade planerat för att använda tygblöjor till barnet och… tygblöjor, tygbindor, same same. De kan dessutom tvättas tillsammans så bara det är ju en vinst i sig.

Bindorna på bilderna köpte jag i en FB-grupp för just menskoppar och tygbindor. De är lite större och har mer uppsugande material än vanliga tygbindor eftersom de är sydda som just avslagsbindor. Och ja, de är begagnade och nej, det är inte äckligt. De är ju tvättade (men så köper jag ju begagnade tygblöjor till mitt barn också…). Jag blir lite glad av tygbindorna, både att se och använda dem!

Hade jag inte varit en sådan menskoppsälskare hade jag lätt gått över till tygbindor. Period.

Bild på tygbindor.
Vem blir inte glad av att vara så här färgglad i trosan?
Bild på tygbindor.
Spärrskikt – det som hindrar att det läcker ut – i PUL men det finns också i ull.

 

Trollhare: ”Svampinfektion i en snygg förpackning”
För dig som inte vill handla beggat så tycker jag att de här verkar bra
HEJ BLEKK! testar menskoppar
UMO om menskopp
MenstrualCupUganda – projekt för att ge kvinnor och flickor i Uganda möjlighet att få en menskopp. Artikel från Metro på samma tema.
Menskoppen.se – bästa sajten om menskopp! (Lätt att jag vill ha en sådan här!)