#litenpelargonsamling – 2015

IMG_1869
Efter omplantering.

Det här är nog mitt tredje seriösa pelargonår!

Min första pelargon fick jag från en äldre släkting och den bara hängde i av ren vilja, tror jag. Inte var det för att jag gjorde ett bra jobb med den i alla fall.

Sen började jag samla på mig blommor och de fick övervintra i vårt pysselrum förra vintern. Vi hänger inte så ofta där inne och de glömdes bort. Just pelargoner ska ju klara vinterförvaring utan vatten men då ska de också stå mörkare än de gjorde i pysselrummet. Den första kärleken de fick var när jag och partnern var hemma och sjukskrivna. Jag kommer ihåg att jag satt helt apatisk på golvet och tittade på när han fixade med dem åt mig. Majoriteten hade såklart dött och fick slängas, men några hade överlevt.

IMG_1867
Tomma krukor som tömts.

Framåt vårkanten fick de flytta ut tillsammans med ett flertal nytillskott. Det går att snöa in så totalt på pelargoner asså…! Jag läste flera böcker i ämnet, främst för att lära mig om vinterförvaring, men hittade också den spännande boken ”Pelargoner: kulturarv i kruka” av Karin Martinsson som berättar om hur pelargonerna har gått från att finnas vilt i Sydafrika, hur de plockades med av sjöfarare och hur de sedan spritts i bland annat Europa.

Jag vill inte räkna på hur mycket pengar jag lade på pelargoner förra året, men jag var nöjd med varenda krona. Det är så lugnande att fixa med blommorna och just pelargoner är så vackra.

Vi byggde en pelargontrappa för att ha någonstans att ställa dem på altanen. Den blev väldigt bra.

IMG_1866
De omplanterade, överlevande pelargonerna.

Under hösten fick blommorna flytta in igen. En del hamnade i pysselrummet och några på vanliga fönsterbleck. Under vintern har jag faktiskt (!) kommit ihåg (!) att vattna dem (!) så de flesta har fortsatt skjuta blad, om än långa och taniga krakar.

I förra veckan gick jag igenom alla blommor, slängde de som dött ändå och planterade om de som överlevt. Imorgon satsar jag på att beskära dem och hoppas på små, frodiga buskar istället för gängliga saker. Jag måste också inventera vilka som har dött och stryka dem ur listan. Jag var så pass med förra året att jag numrerade blommorna och skrev upp vilken som var vad och det är jag glad över nu i efterhand.

IMG_1868
De döda pelargonernas markeringspinnar.

Den 14 mars öppnar Sunes Trygg sin pelargonhandel för året – jag önskar så att jag kunde hänga på låset och köpa lite nytt, men det får nog bli lite senare i vår.