#TBT om ”Tio orsaker att hata dig”

Det är torsdag så det får bli en #throwbackThursday på ett gammalt blogginlägg som handlar om filmen ”Tio orsaker att hata dig”.

Jag har tänkt lite på den den senaste månaden eftersom jag fyllde 28 i februari och jag således har levt lika länge till som jag var gammal när jag fick filmen.

Och jag tycker fortfarande att det är en bra film! Jag tycker fortfarande att Kat är en cool kvinna. Filmen fick mig att läsa ”Glaskupan” och jag försökte mig på ”Den feminina mystiken”. Jag försökte hitta ”Så tuktas en argbigga” som tryckt pjäs men det närmaste jag kom på biblioteket var en omgjord version tänkt för en gymnasieklass att spela. Jag lånade Shakespeares alla sonetter och läste.

Jag beställde soundtracket från den lokala skivaffären och spelade den hela våren. Efter att det visade sig att min bonuspappa hade en skiva med Joan Armatrading, som gjorde den bästa låten i filmen tyckte jag, började jag lyssna på henne också. Hela våren 2000 är för mig ”Tio orsaker att hata dig” och Joan Armatradings ”Square the circle” från 1992.

När jag senare har hitta ”Den feminina mystiken” på loppis har jag skrattat lite med Marie, 14 år och det faktum att jag försökte läsa den då. En del av mig vill ge henne cred för att hon försökte men hallå, den handlar om den amerikanska hemmafrun på 1950-talet och hennes vedermödor…? Det fanns nog inte så många beröringspunkter mellan mig och boken då. Att jag fortfarande inte har läst den är dock ett mysterium.

Jag läste inte ”Fittstim” förrän ett år senare och började inte definiera mig som feminist förrän då, men nu när jag tänker på det är det ju så uppenbart att jag var det redan 2000.