Att ha det välförspänt utan att behöva tänka på det

Onewaycommunication-Hannah bloggade om sina priviliegier idag och uppmanade sina läsare att göra detsamma, so here goes:

Jag är vit. Ingen har någonsin ifrågasatt mig på grund av min hud. När #bästabeatrice rasade på Twitter satt jag och kände ”jag. känner. inte. igen. mig”.

Jag har svenskt namn. Jag funderade på det när jag aktivt sökte jobb och undrade om mitt svenskklingande namn gjorde från eller till på något vis. Det vill jag ju helst inte tro men tanken föresvävade mig definitivt. (Där vi bodde förut och där jag och barnet hängde på Öppna förskolan så pratade vi vid ett tillfälle om namn och namnsdagar. Av de närvarande hade inget barn något namn i namnsdagskalendern – förutom mitt barns om hade alla sina tre).

Jag är cis-kvinna. Även om jag sällan går runt och tänker på att jag är kvinna – eller just därför? – så har jag klassiska kvinnliga attribut som långt hår och så sent som idag hade jag klänning. Trots att utbudet av skor skulle öka enormt om jag även tittade på herrskor så gör jag inte det. Ingen tar mig för något annat än kvinna och jag känner inte att det är fel.

Jag är heterosexuell (så vitt jag vet i alla fall). Ska jag prata om min partner brukar jag säga ”maken”.

Jag har inga funktionshinder, åtminstone inte synliga, och jag tror inte min hörselskada märks till vardags.

När jag ställer upp det så här blir det väldigt, väldigt tydligt hur hur lite jag måste tänka på saker när jag rör mig ute i världen, hur jag nästan alltid kan relatera till whatever-det-gäller för alltid uppfyller jag någon norm men ofta flera. Det verkar bara vara parametrarna ”man” och ”medelålders” som skiljer mig från de mest privilegierade människorna här i världen…? Det tål att tänkas på.

Eller som det står i Det är slut mellan Gud och mig av Katarina Mazetti: ”Jag är hel och ren och mätt och svensk och under utbildning. Inte ens lite anorexia har jag.” Det citatet återkom jag till flera gånger i tonåren. Det var mig på pricken och är fortfarande.

Vilka är era privilegier?