Det enda könet

Senast jag var på biblioteket hade de skyltat med Katrine Kielos bok Det enda könet: varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin. Den har jag hört mycket gott om och eftersom jag jobbar på en högskola som utbildar just ekonomer kände jag att den var relevant för mig.

Jag visste inte att den ekonomiske mannen var så korkad! Kielos inleder med frågan: hur får du din middag? Mannen som gav oss nationalekonomin, Adam Smith, skrev på 1770-talet det som sedan blev vår moderna syn på ekonomi: hur vi får vår middag från slaktaren och bagaren med flera men inte för att de är schyssta mot oss, utan för att de tjänar deras egna intressen. Kielos menar dock i det inledande kapitlet att Smith glömde bort hur han fick sin middag på bordet. Det var knappast han själv som handlade, lagade och serverade den. Vem gjorde det? Jo, en kvinna.

Kielos redogör sedan för hur ekonomer alltför snävt har utgått från att alla handlar precis som den ekonomiske mannen, utifrån det rationella, och hur den teorin inte håller. Hon beskriver hur kvinnor och deras arbete systematiskt har exkluderats och osynliggjorts. Emellanåt undrade jag hur världen är funtad, som när Kielos berättar att världens tredje största inomhusskidbacke ligger i Dubai (s 248)… Det var en lättläst bok, den gav en intressant introduktion till ekonomi och den gav mig insikter i vad studenterna på mitt arbete faktiskt utbildar sig till. Lästips!

Post 089 av #blogg100