Tankar kring en artikel i SvD

I Svenska Dagbladet fanns i gårdagens tidning en artikel som gick ut på att exempelvis grisar, kor och får är intelligentare än vi tidigare trott. Forskning i Cambridge har visat att dessa djur är smarta, att de kan lära sig saker, att de kan komma ihåg andra individer och lite annat. Rubriken var ”Djuren som blir vår mat är smartare än vi trott”.

Det här faktumet gör mig bara stärkt i att fortsätta vara vegitarian (vegetarian, dumsnut!). Jag hade inga som helst djuretiska motiv när jag började, men nu är jag himla nöjd med mitt beslut.

Idag kunde man läsa en uppföljning och några att kommentarerna som trillat in till artikeln. Jag återger några och kommenterar dem med rabiata vegsvar (ibland minst lika dumma som kommentarerna men det står jag för):

Vi inom ung vänster har länge haft ögonen på denna fråga. Det är helt otroligt att man år 2009 tillåter folk att äta kött. FÖRBJUD GENAST ALL KÖTTKONSUMTION. Det finns ingen anledning att rika direktörer skall proppa i sig oxfilé till frukost på djurens bekostnad. Rösta på V och vi skall göra allt vad som står i vår makt att förhindra folk från att äta djur!!
– conny

1. Rika direktörer är nog inte oxfilé till frukost, jag är hemskt ledsen.
2. Vad är det som säger att vad Ung Vänster driver är detsamma som drivs inom Vänterpartiet?
3. Förlåt men, föreställ er grejen med att regeringen skulle förbjuda köttkonsumtion…! Det är så orealistiskt så jag finner inga ord…

Den här artikeln får läsaren att tro att våra domesticerade djur är intelligenta i klass med människan men så är det förstås inte.Djuren är bundna till sina begränsningar i att uttrycka sig och att de flesta djuren ej har lika smidiga händer som vi människor.För hur skulle en griskunna operera?Eller en häst kunna vara fordonsförare?
– Mikael i götet

Och för att de inte har händer är de värda att dödas och ätas upp. Ska vi inte ta funktionshindrade när vi ändå håller på? Folk som var som du och jag men som drabbats av stroke? Vad fan, vi snackar om deras värde och rätt att leva! Måste man vara samhällsnyttig för att ha ett existensberättigande?

Måhända är det taskigt mot djur att döda dem och äta upp dem, jag vet att jag skulle bli sur om någon försökte med något dylikt med mig. Men än värre är att låta bli, dessa djur är ju uppfödda för köttproduktion, så hade det inte varit för köttätandets skull hade de ju aldrig ens få testat på att leva.
– m

Asså, näe… Jag tycker inte det är ett hållbart argument. Jag skulle aldrig välja att leva ett kort liv och sedan bli uppäten framför att aldrig ha fått leva. Seriöst…

varför måste i stort sett alla vegitarianer (i alla fall veganer) äta massa tillskott då? …jo, för att dom inte får i sej tillräckligt av det som finns i kött. men visst har du alldeles rätt i att människan klarar sej utan kött. men det ska vara ett personligt val och inte nåt man blir påtvingad av nån som tror sej ha ”högre moral”.
– phobos

För att man kanske är mer intresserad och mer insatt i vad kroppen behöver än random köttätare? Jag tvivlar på att alla köttätare har bättre koll eller bättre värden jämfört med vegetarianer. Snarare har köttätare generellt för högt kolestrol som de sedan måste ta mediciner mot. Vad är skillnaden mellan mediciner och kosttillskott i det här fallet? Båda är orsakade av personens kostval. (Och nej, jag har inte kollat mina värden, varken förut eller nu. Kanske skulle jag behöva kosttillskott, kanske inte.)

Djuren är intelligentare än vad vi vanligtvis vågar tillstå, men det är hursomhelst en dåligt ursäkt att åberopa ”en lägre intelligensnivå” som skäl till att plåga någon.

När det handlar om känslor, förmåga att känna fysisk och psykiska samt inte minst emotionell intelligens, är vi inte förmer än t.ex. kor och grisar. Däremot kan vi skryta om att vi är mer avtrubbade. För trots allt tycks vi leva leva med oss själva, trots allt lidande vi direkt och indirekt orsakar.
– Anders

Tack Anders!
Och min favorit:

Det är bara en myt att vi måste äta kött! Det går utmärkt med fisk,fågel och kräftdjur. Däggdjur har faktiskt medvetande och känsloliv. Köttindustrin är vidrig när den skållar levande griser. Djur hängs upp i bakbenen och man skär halsen av dem, vakna och obedövade. Djuret skriker i panik och smärta, medans det tomms på blod. Vidrigt!
– Fiskarn

VAD FAAAN ÄR FISK, FÅGEL OCH KRÄFTDJUR OM INTE KÖTT?!??!?!?!?!?!?!?!??!!?
(Även en apelsin innehåller kött, så kallat fruktkött, men den har lyckligtvis inget centralt nervsystem som känner av när man dödar den. Där, mina vänner, har vi en stark skiljelinje)

2 kommentarer

  1. hej vännen! gillar verkligen det här inlägget. var riktigt skoj att läsa (annars brukar jag bara orka läsa första raderna)
    skoj att se allas lite konstiga argument till att inte äta kött. men jag tänker nog faktiskt inte bli vegetarian iaf.
    många kramar!

  2. det är det fina med livet – man får välja hur man vill leva! folket bakom kommentarerna med. vad de inte borde få göra är att gå loss i kommentarsfält. ;)

    du är alltid välkommen att gå loss i kommentarsfält, åtminstone mitt!
    kram!

Kommentarer är stängda.