Tankar om ALMA-dagen

I fredags var jag så på en halvdag om ALMA.

Det började med att ExLibris strategi presenterades och sedan presenterade två bibliotekarier från University of East London hur deras arbete med ALMA har gått till. Att få höra hur de tänkte och arbetade på UEL hade jag stor behållning av! På eftermiddagen demonstrerade deras affärsutvecklingschef för Europa programmet för oss.

Biblioteken på UEL hade ett uppstartsmöte i mars och gick live med ALMA i augusti (!). Det känns snabbt jobbat. Så här långt var de väldigt nöjda med det. De visade hur de hade arbetat med det, hur de hade planerat för att medarbetarna skulle lära sig det nya systemet – kanske nästan viktigast?! – och hur de hade fått testa att använda det hemifrån under OS. Att det är SaaS, software as a service, gör det mer flexibelt och det var uppskattat eftersom de dels hade tre olika campus, dels har dygnetruntöppet och att saker kan behöva fixas även utanför kontorstiderna när bibliotekarierna är där.

Sammantaget så har ExLibris kommit långt med tanke på att de för ett år sedan inte kunde visa något alls. Det sker naturligtivs en kontinuerlig utveckling men det kändes som att det fortfarande finns bitar som är (för?) outvecklade. Jag personligen var beredd att hoppa på det för att det lät så bra (såklart det gjorde…), men jag vet inte om vårt bibliotek är det. Är ALMA klart för Sverige? Att lägga alla sina ägg i samma korg har ju också sina för- och nackdelar: integreringen mellan systemen är förstås bättre men hur säkert är det? Fyller det här företagets system verkligen våra olika behov?

Att inget svenskt bibliotek har ALMA än betyder att det inte finns någon koppling till LIBRIS än och det måste ju göras innan systemet kan fungera riktigt bra. Det måste ju gå att hämta och lägga på bestånd i LIBRIS, annars är det inte så mycket bevänt med det kan jag tycka. Detsamma gäller för fjärrlånebeställningar och koppling till LIBRIS fjärrlånebeställning. Jag har ingen aning om hur lång tid det skulle kunna ta men det skulle i alla fall inte räcka med det halvåret som UEL lade innan de kunde tuta och köra. (För att inte prata om att vi skulle behöva göra en korrekt upphandling först – bara det tar väl ett halvår). Jag ser inte att vi skulle kunna få något nytt system som är igång förrän 2014 och det är om vi skulle komma igång med upphandling redan nästa år och det känns inte som att vi är där än. 2015, 2016?