En hel halvdag om Alma

På fredag ska jag på en (typ) halvdag om Alma som är Ex Libris nästa bibliotekssystem och jag är väldigt pepp på det!

Det vi använder idag på jobbet är Millennium, från Innovative Interfaces, och det har använts i över ett decennium nu – det börjar bli lite kackigt. Det är dessutom svårare idag än när det skaffades för idag har vi flera andra system som det ska samverka med, till exempel SFX och Primo och ett ERM-system om vi haft det.

Det har pratats om nästa generation bibliotekssystem sedan jag började arbeta för två och ett halvt år sedan och då lät det som att det låg så oändligt långt fram i tiden – nu gör det inte det längre! Boston College började använda Alma för inte länge sedan och Serial Solutions Intota och Innovative Interfaces Sierra bör börja dyka upp om de inte redan har gjort det. (Den som ändå kunde motivera att jag får åka på Internet Librarian-konferensen…)

Fredag alltså… Jag hade bokat in mig på ett två timmars telefonpass när jag insåg att halvdagen skulle äga rum så efter lite funderande och prat med några kollegor så kunde jag byta bort en timme med en kollega och den andra timmen lyckades jag byta efter ett mejl till lånediskmejlen där jag mutade med en kaka och min anmälan gick igenom trots att det var så sent (antalet platser kanske inte är begränsat fast de skrev det? Jag hann bli orolig i alla fall). Lättnaden när allt klaffade – som alla sa att det skulle göra men som jag verkligen inte kunde se igår – var stor!

Det ska bli väldigt roligt och spännande att äntligen få se vad allt ståhej kring Alma är. Jag var faktiskt tvungen att googla namnen på de andra företagens nya lösningar för jag kom inte ihåg dem. Alma har det däremot pratats väldigt mycket om och det har nästan blivit synonymt med ersättarna till dagens ILS.

Jag återkommer med en rapport efter halvdagen!