Biblioteksdagarna 2011

Förra veckan höll Biblioteksföreningen Biblioteksdagarna i Visby. Jag tog med mig familjen och åkte dit. Det var ett himla bra beslut att åka dit! Det var både roligt och lärorikt. I utvärderingen som Biblioteksföreningen skickade ut efteråt skulle man fylla i varför man hade åkt dit: för att nätverka, för att ta del av diskussioner, för att ta del av föreläsningar och vad som är nytt eller för att ta del av produktdemonstrationer. Jag kryssade i allt utom den sista. Det var en fantastisk kombo av nätverkande, träffa spännande människor, diskussioner av varierande seriositet och ämne, intressanta föreläsningar och aktiva arbetsgrupper.

Vad gick jag på?
– På onsdagen hann jag bara med Kerstin Brunnbergs presentation och det var en bra introduktion för mig.
David Nicholas var en bra inledning på torsdagen. Visste ni att ett Internetår bara är sju veckor?!
Rasmus Fleischers presentation om sociala medier och Arabvärldens sociala uppror var väldigt intressant och jag var lite sur över att jag var tvungen att gå tidigare.
– Min aktiva arbetsgrupp ”Twitter 4 libraries” gick riktigt bra tycker jag och jag är sjukt stolt över att jag vågade göra det. Jag var hemskt nervös innan men det försvann en stund innan folk klev in i lokalen. Det blev ett bra samtal och 40 minuter var alldeles för kort tid. Vi hann ju knappt börja. Jag är väldigt glad att jag fick förfrågan av Daniel Forsman.
– Jag försökte gå på ”Från boksamling till medialt och socialt rum” med Cecilia Petersson och Linda Vidlund men jag hade bebisen då och hen var inte riktigt med på noterna så jag gick ut från föreläsningen. Det var synd men den ska tydligen finnas filmad så jag ska försöka titta på den senare.
Anders Söderbäck pratade om öppen metadata och menade att det är bibliotekens viktigaste strategiska utmaning. Han sa i början att han skulle övertyga oss alla om varför det var så men jag kände mig redan rätt övertygad faktiskt. Att bara katalogisera en bok en gång känns inte annat än rimligt och då borde jag väl kunna ta del av andras poster när de finns gjorda? Men tid är ju pengar och någon har ju sammanställt och tillhandahåller exempelvis WorldCat och de vill ju ha betalt för sitt arbete. Jag ser problematiken men släpp metadatat fritt, säger jag bara.
– Sist på torsdagen lyssnade jag till Viktor Sarge från Regionbiblioteket Halland och ”Koha – att göra något åt sin situation”. Att jag är ett fan av öppen källkod är väl ingen nyhet och således gillar jag verkligen idén med ett öppet bibliotekssystem. När jag blir systembibliotekarie och det blir dags att fundera på att uppgradera/byta system tänker jag ta med Koha som ett alternativ. Visst, precis som Viktor sa så är det inte gratis bara för att det är fritt, men man slipper jobbiga företag. Men det vill ju till att man har kunskapen själv i huset. Jag blir så trött på när Millennium går ner och vi måste jaga folk i USA för att få svar och hjälp (och gärna så är det typ natt där när det händer). Om vi hade Koha skulle vi ha hand om allt själva och skulle således kunna fixa det själva – underbart!
– Fredagen inledde jag med att lyssna på Daniel Forsman från Chalmers och ”Forskningsbibliotekens systemlandskap”. Han sa att han vände sig till folk som inte jobbar på forskningsbibliotek men eftersom jag fortfarande känner mig rätt grön i branschen så fick jag veta nya saker också.
– Jag och en kollega lyssnade på en produktdemonstration från företaget vars discoverylösning jobbet har upphandlat.
– Som sista seminarium som man fick välja själv valde jag att lyssna på Jonas Söderholm, doktorand på BHS. Han pratade om lån och berättade om sina tre veckor i USA där han studerade ett verktygsbibliotek. Det var sjukt inspirerande att lyssna på! Jag tycker också om fenomenet ”att låna” och, som Jonas sa, om fler saker var tillgängliga på bibliotek för utlån skulle världen se annorlunda ut. Ja!! Fram för bibliotek med andra grejer än bara böcker. Verktyg är väl en jättebra idé?! Det är dyrt och man kanske inte behöver dem så ofta så det blir inte så ekonomiskt heller. Och att alla ska gå och köpa sin egen stege/cementblandare/whatever känns dumt. Lite som när det för några år sedan stod en studsmatta i varenda trädgård – måste alla ha en egen?
– Konferensen avslutades med att R David Lankes pratade i en timme och därefter knöts det ihop. När det i höstas berättades att Lankes skulle delta gick bibliotekstwitter bananas av glädje och jag fattade ingenting men såg fram emot att lyssna. Jag har fortfarande ingen bra koll på vem han är men det han pratade om var intressant och han själv väldigt engagerad.

Jag måste åka nästa år med, om jag så ska ta semester och betala konferensavgiften själv!