Norrtullsligan

I förra veckan presenterade Stockholms stadsbibliotek vilken bok som ska läsas i projektet Stockholm läser under året. Det blev Norrtullsligan av Elin Wägner (som jag utnämnde till en av förra årets bästa böcker!).

Norrtullsligan

I bloggen Stockholm läser har de den senaste veckans skrivits flera inlägg om boken. Den engelska titeln är tydligen Men and Other Misfortunes. Jag tycker att det är en av de bäst översatta titlarna någonsin. Under våren kommer ett flertal arrangemang på/om/kring boken att ordnas och jag ska försöka ta mig iväg på några i alla fall, helst filmvisningen i mars och stadsvandringen i april. Det blir nog till att läsa om boken också och gå iväg på en av de öppna bokcirklarna.

Just nu är det 22 reservationer på boken men de har även gjort en ny tryckning av den. Det var den jag letade efter förra året när jag precis hade läst den och jag retade mig på att den inte fanns – den var ju så bra, kom igen, den borde finnas åt alla! Nu gör den det. Jag är dock himla nöjd med vad min mamma åstadkom: ett ex av andra upplagan från 1908. En bok som är över hundra år gammal. Det är så himla coolt.

En sak jag inte vet om den är cool eller bara ledsam är dess aktualitet. Det slog mig redan när jag läste den och det verkar vara det återkommande även bland andra.

På ett sätt känner jag ”Wow, Wägner kunde inte i början av 1900-talet veta att det skulle vara precis så här när hon skrev boken. Hon utgick från sig själv och sin tid, en tid som är väldigt annorlunda idag.” 1908 är kvinnorna över 21 år i boken förvisso myndiga, men de blir omyndiga igen om de gifter sig (för så fungerade det väl?) och det är över tio år kvar innan de ska få rösta i allmänna val. På det sättet känner jag mig inte alls nära Norrtullsligan. Jag har tv, jag har datorer, jag har Internet, jag har högskoleutbildning! Men sedan börjar de diskutera arbete, karriär och män och då känner jag igen mig igen. Ska jag satsa på jobbet? På barn och familj? Kan jag ha kakan och samtidigt äta den?

Min nästa tanke är: ”Vad fan, har vi inte kommit längre?! Sitter jag verkligen här med samma bekymmer som kvinnorna hade år 1908?!” Det skiljer 100 år, två världskrig och tusen förbättringar för mig som kvinna – och ändå är problemen desamma…? Det tycker jag är både ledsamt och tänkvärt.

Någon som läst Norrtullsligan? Tankar kring den…?

7 kommentarer

  1. Har inte läst den, men nu måste jag ju faktiskt, när jag läst det här. :)

    1. Jag tycker vi tar en online-bokcirkel när du är färdig och så diskuterar vi! :)

  2. Räkna med att det kommer ta ganska lång tid för mig, med sån privat läsning. Det är inte prioriterat just nu…

  3. Nu är boken hämtad från biblioteket och jag har på tre dagar hunnit läsa 2 (!) sidor… Men jag planerar att helt enkelt skita i disken idag när Alma sover och lägga mig i soffan med boken istället =P Lördagsmys!

Kommentarer är stängda.