Hur påverkas skolbiblioteken av övergången till Dewey?

Hörnini, ni som arbetar på exempelvis skolbibliotek: hur kommer ni påverkas av övergången till Dewey, om ni påverkas på något särskilt sätt? Kommer ni stå under julen och klassa om alla böcker eller? Byter ni uppställning? Behåller ni SAB för det räcker för era behov? Jag har inte hört så mycket om vad skolbibliotek ska göra så jag är nyfiken – berätta!

6 kommentarer

 1. Gissningsvis händer inget alls. Inte nu i alla fall. Allt är ju en fråga om pengar och det finns det inte mycket av. Två av skolbiblioteken, mitt och ett till, har ett annat system (Dantek) än resten av biblioteken i kommunen (Libra), så vi måste inte underordna oss de andra heller. SAB täcker det behov jag har och egentligen skulle jag inte behöva det heller, det enda eleverna bryr sig om är att separera skönlitteratur från facklitteratur, med undantag för hyllorna för dinosaurier, hästar, hundar, katter och övriga djur.

  Det har inte förts några diskussioner kring det med skolbiblioteken och jag har inte hört något om övergången på stadsbiblioteket heller (men jag sitter å andra sidan inte med på några möten och vet därmed inte så mycket), så det ligger troligtvis längre in i framtiden. Relativt nyligen möblerade man om i stadsbiblioteket så jag tror inte att de ger sig på det i rödaste rappet, nu när låntagarna har börjat lära sig hitta i den nya ordningen.

  1. Ah, om ommöblering precis gjorts så lär det ju dröja (om de inte förberedde för just DDC eller bara klassar om men behåller befintlig uppställning.). Tack för att du svarade!

 2. Här i Sigtuna kommun lär det dröja innan det sker någon övergång till Dewey. Jag kan dock inte tänka mig att det spelar den minsta roll för de olika skolornas biblioteksverksamhet.

  Det är mer temauppdelningar än bruk av SAB-systemet som gäller, vilket jag anser vara av godo för den verksamhet som bedrivs.

  1. Då lär en fortsatt temauppdelning gynna mer än en DDC-förändring. Tack för att du svarade!

 3. Alltså det är inte alltid bara strul med FK, tycker allt dem har vart riktigt bra!
  Innan jag fick min inkomst fastställd så hjälpte hon mig för att höja den med 30 000 – inte illa-hon kunde lika gärna ha sagt att det inte går o lägga till från mitt andra jobb, men istället så sa hon exakt vilka papper hon ville ha osv så vips, 30 000 kr mer :D

 4. Nej, de förberedde inte för det, utan bröt ut vissa ämnen för att få en temaindelning (hem och trädgård, mat och dryck, hobby, deckare, skräcklitteratur och fantasy), vilket skulle göra det lättare att hitta för låntagarna. Det verkar uppskattat iaf.

  Skolbiblioteket har inte riktigt samma behov av indelning. Det är för nuvarande en ganska grov indelning enligt SAB, många sektioner står direkt under huvudavdelningen. Finliret bryr vi oss inte om. ;)

Kommentarer är stängda.