Brev till en tjugotremånadersperson

Till mitt barn på tjugotremånadersdagen!

Om en månad fyller du två år…! Hur gick det till?!

Det slog mig tidigare att vi ju börjar komma ifrån det här med småbarn på riktigt nu. Jag bryr mig inte lika mycket om tygblöjor, bärsjalar eller BLW längre. Du är ju till och med blöjfri nu! Jag ska bara komma mig för att sälja av blöjorna också…

Du har varit sjuk en del nu sedan nu började på förskolan. Inte så konstigt kanske, men tråkigt. Vi har dock myst hemma och tagit det lugnt.

Du gillar inte när jag går och lämnar dig på förskolan. Då är du ledsen i pedagogens famn, men du låter dig tröstas av dem och är OK efter en fem minuter. Det har pedagogerna ringt och berättat. Det är klart att det är en sorg att skiljas, det tycker jag med och jag saknar dig med!

När du inte saknar mig så verkar du ha rätt kul på förskolan ändå. Jag hoppas det blir roligare för dig framöver också.

Trots att du fortfarande inte säger så mycket så är du såå tydlig med vad du vill. Det märks när jag refererar samtal vi haft, du och jag, för din pappa eller mormor. Jag lägger liksom ut orden, fast det inte är ord som du sagt, men det går så lätt att läsa in vad du menar.

En dag när vi skulle gå på promenad ställde du dig i vardagsrummet och pekade på något. Jag frågade vad du menade och då sa du ”Agn!” Ah, du ville ha lära-gå-vagnen som stod i soffan och som du älskar att köra runt med. Bra ord att kunna!

Vi pottar dig vid läggning, när vi ska gå och lägga oss (om du inte redan vaknat till och velat potta tidigare) och eventuellt på natten. Det är ju inte det roligaste att vakna av att du gråter och springa upp på toaletten med dig, men hellre det än kiss i sängen. Jag är så imponerad av att du faktiskt vaknar till och meddelar innan du gör något. Heja! Och det är så väldigt tomt i badrummet nu sedan alla tygblöjegrejer och skötbädden försvann därifrån. Det finns typ… plats!

Du är oftast där ditt syskon är, helst på samma stol. Det är han inte alltid så glad över, men andra gånger säger han med silkeslen röst att han ska hjälpa dig med vaddetnuär. Åh vad underbara ni är mot varann för det mesta!

Jag älskar dig, nu och för alltid!

Puss och kram,
din mamma

Våren kommer

Nu börjar det hända saker i pelargongripperna jag är med i! Det börjar pratas ordentligt om att plocka fram, beskära och plantera om. Om sticklingar som ska tas eller köpas.

Mina står i förrådet i år, ganska ensamma med en liten frostvakt. De ska nog få sig en skvätt vatten snart och sen få komma fram runt min födelsedag i februari. Det blir fint.

Jag älskar vårkänslorna jag får av att börja pyssla och fixa med pelargonerna. Snart, snart är det vår och sen sommar och de kommer stå ute och vara så fina!

Till mitt barn på 22-månadersdagen

Till mitt älskade barn på tjugotvåmånadersdagen!

Tjugotvå månader idag och på måndag börjar du på förskolan! Du har förvisso haft en långsam inskolning under december men från och med måndag kör vi ordentligt, du och ditt syskon på förskolan, jag och din pappa på våra arbeten. Vilken omställning för oss alla!

Du har så himla mycket hår! I alla fall i jämförelse med ditt syskon i samma ålder. Jag älskar att du har små lockar och korkskruvar. Snart får vi kanske klippa luggen på dig, men än så länge fungerar det att kamma det åt sidan.

Du är blöjfri på heltid nu. Jag hade väl någon tanke om att vi kanske skulle plocka bort blöjan redan i höstas, men jag arbetade ju och var i såna fall tvungen att få med din pappa på tåget. Sen glömde jag bort att ta fram böcker (ja, jag har flera böcker i ämnet). Men några dagar innan jul bestämde vi oss för att ”vi kör!” Eller ja, jag tyckte det var en bra idé men din pappa ville först vänta till i sommar. Jag frågade vad som skulle bli bättre då men han hade inget svar. Så vi körde! I mellandagarna satte jag bara på dig byxor en dag, pratade om att vi går på pottan eller toan nu och gick med dig helt sonika när det såg ut att behövas. Nu minns jag knappt men det var inte många missar alls. Men vi fortsatte med blöja på natten. Efter två nätter körde vi dock utan. Visst, det blir lite blött i sängen ibland men det är ändå bättre än det hade kunnat vara ( i våra värstascenarion). Summa summarum är vi vuxna nöjda med att vi körde nu och det är säkert skönare för di också.

Du gillar Babblarna mer och mer, hur nu det är möjligt. I julklapp fick du deras skiva, fem böcker med dem och ett underlägg. Du säger ”mamma”, ”Babba”, ”Dadda” och ”Diddi”. Det är skönt att jag får vara med i denna exklusiva skara!

Du sover helt OK, du äter helt OK. Du tycker om att gå i kylskåpet och ta en tomat eller korv när du är hungrig. Du smakar på det mesta och äter glatt.

Du älskar ditt syskon och leker gärna med honom, oavsett om han spelar Minecraft, ser på tv, klättrar eller något annat. Du gillar fortfarande att leka tittut. Du gillar att slänga dig raklång i sängen och studsa. Du tycker om att läsa böcker. Du har börjat gå på pottan från att tidigare bara ha velat sitta på toaringen och nu kan du ju själv gå dit, dra ner byxorna och sätta dig – praktiskt för alla. Du är väldigt mammig överlag, säger ”mamma”, saknar mig när jag inte är med dig, blir tokglad när jag kommer hem – det är ömsesidigt, min älskling!

Jag älskar dig så, mitt barn, nu och för alltid!

Puss och kram,
din mamma

2016

Gjorde du något 2016 som du aldrig gjort förut? Något jag inte gjort tidigare? Eh… ja, jag gjorde lite yogaasanas som jag inte gjort tidigare, men det var enkelt eftersom jag inte gjort så många tidigare… Annars vet jag inte…

Genomdrev du någon stor förändring? Jag bytte jobb! Stor grej! Jag testade också att arbeta heltid under hösten – det har jag inte gjort sen 2010/2011. Jag tog tag i en del av mitt dåliga mående, PMDS:en. Det var bra gjort.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Ja, C fick en liten S.

Vilket datum från år 2016 kommer du alltid att minnas? 

Dog någon som stod dig nära? Nej, det verkar som att varannant år-sviten är bruten…?

Vilka länder besökte du? Sverige bara.

Bästa köpet? Biljetter till kent. Skivor. Alla mina kalenderar och pennor. Yogatillbehören.

Gjorde någonting dig riktigt glad? Biljett till sista kentkonserten! Att jag fick nytt jobb! Att se mina barn utvecklas!

Saknar du något under år 2016 som du vill ha år 2017? Tid att borsta tänderna.

Vad önskar du att du gjort mer? Träna, i år igen…

Vad önskar du att du gjort mindre? Mått dåligt.

Favoritprogram på TV? ”Person of interest” som vi såg i somras. Fy tusan vad spännande det var. Gilmore girls revival-en som jag längtade så efter.

Bästa boken du läste i år? Enligt Goodreads gav jag högsta betyg – fem stjärnor – till följande böcker:

 • The politics of breastfeeding av Gabrielle Palmer
 • Harry Potter och det fördömda barnet
 • Kundalini yogaliv av Jona Dahlqvist
 • Det växer av Julia Hansen
 • Yoga – fysisk och själslig detox av Karin Björkegren Jones
 • Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie
 • Palimpsest av Lisa Wool-Rim Sjöblom
 • Lilla Berlin – Cute Overload av Ellen Ekman
 • 179 år av ensamhet editerad av Linda Portnoff
 • April i anhörigsverige av Susanna Alakoski
 • Svart kvinna av Fanna Ndow Norrby
 • Pappa, inte barnvakt av Freddot Carlsson Andersson
 • Introvert: den tysta revolutionen av Linus Jonkman
 • Sex, lögner och revolution av Laurie Penny

De som grep tag i mig mest var nog April i anhörigsverige (tillsammans med Oktober i fattigsverige men den fick visst bara fyra av mig?), Palimpsest och Harry Potter.

Största musikaliska upptäckten? Återupptäckte kent!

Vad var din största framgång på jobbet 2016? Att jag fick ett nytt? Jag påbörjade implementeringen av discoverysystem på förra jobbet men det hann inte bli klart innan jag slutade. 

Största framgång på det privata planet? Jag och partnern kom iväg på hela två dejter i år. Jag har hängt förhållandevis mycket med kompisar.

Största misstaget? Det måste ha varit när jag råkade radera 1700 unika länkar till uppsatserna. Det var… dumt. Och det gick inte att ångra. Men jag ordnade, med bra hjälp, tillbaka alla. Så det blev lite arbete men inget som var omöjligt.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Ungefär samma som andra, bra år? I våras mådde jag skit länge, men allt som inte är i klass med 2014 är liksom ”bra” nu.

Vad spenderade du mest pengar på? Säkert mat och boende.

Något du önskade dig och fick? Nytt jobb. En yogamatta i ull.

Något du önskade dig och inte fick? Hm, nä?

Vad gjorde du på din födelsedag 2016? Jag hade en åsm 30-årsfest på min födelsedag med en massa människor från mitt nuvarande liv och såna jag umgicks mer med tidigare! Vi åt kakor och tårta – bara saker jag gillar. Typ bästa födelsedagen på länge. Oh, jag fick ju en sonic screwdriver då! Det var bra! 

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Näe, inte i mitt privata liv. I världen däremot kunde jag ha önskat andra utgångar av diverse val och folkomröstningar och krig.

Vad fick dig att må bra? När jag slutade med de där p-pillrena som inte alls hjälpte mot PMDS och fick Premalex istället. Då började jag må bättre än på länge. 

Vem saknade du? Mitt barn. kent. Om jag får skriva dem två tillsammans.

De bästa nya människorna du träffade? Det kom nya trevliga till styrelsen. Folket på nya jobbet är trevliga.

Mest stolt över? Att jag visst kan saker. Att jag inte är en bluff på jobbet, fastän det känns så.

Högsta önskan just nu? Att de slutar kriga i Syrien, Irak, Jemen och alla andra ställen. Hur svårt ska det vara att inte skjuta på civila…?!

Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Jag vill få till mer regelbunden träning. Meditera mer.

Brev till en 21-månaders

Till mitt barn på 21-månadersdagen!

Du har lärt dig skaka på huvudet för nej och nicka för ja – vad enklare det blev för oss alla att kommunicera! 

Du älskar Babblarna, oj vad du älskar Babblarna. Jag lånade en språkväska från biblioteket med Babblarna och vilken hit det var.

Jag älskar dig, nu och för alltid!

Puss och kram,
din mamma