Brev till en femochetthalvtåring

Till mitt barn på femochetthalvtårsdagen!

Idag blir du fem år och sex månader. Det är ett halvår kvar tills du fyller sex år (!!!).

Du har kommit in i en ordentlig kiss-, prutt- och bajsålder när alla såna ord är skojiga. ”Rumpa” och ”fis” – såna roliga ord! Du kan knappt uttala dem utan att fnissa.

Dina favoritsånger är ”Håll om mig hårt” med Panetoz, ”Everything is awesome” av Sara & Tegan (från Legofilmen) samt de två låtarna från Doktor Bajskorv: ”Doktor Bajskorv” och ”Pruttballongen”. (Omg, rädda mig från de två sistnämnda…!) Du ser helst på Minecraftfilmer på Youtube om du får bestämma själv, men ser också gärna Astrid Lindgren eller någon familjefilm om vi ska se något hela familjen. Du tycker om att lyssna på böcker och vi ska helst läsa tre per kväll.

Det senaste halvåret har vi kämpat för att få maten att fungera. Du har blivit mer och mer restriktiv med vad du vill äta. När det var som ”jobbigast” planerade vi alla måltider utifrån vad du skulle vilja äta och annars såg vi till att det fanns alternativ som vi visste att du gillade. Det har blivit mycket tortellini och fiskpinnar under den här tiden… Men det verkar ha vänt lite nu, det känner både din pappa och jag. Det är inte lika kompakt motstånd mot att prova saker längre, du kan till och med säga att de är delikata – den högsta utmärkelsen något kan få i din värld – men sen vill du inte gärna ha något mer. Vi är nöjda så länge du smakar. Det går inte direkt någon nöd på dig så vi försöker vara avslappnade till det, men det har varit svårt ibland, det erkänner jag. Att så mycket av ens tid kan kretsa kring mat och måltider…! Du älskar choklad och lördagsgodis och dillchips. Du gillar glass men helst ska det vara Daimstrut och i nödfall kan till exempel vaniljglass i en skål gå ned, om det inte är dränkt i sås eller dylikt. Du dricker inte läsk och du gillar inte saft. När du är på kalas ber du om vatten eller mjölk och är så nöjd med det. Jag är förvånad över att du gillar nougat men det gör du.

Den senaste månaden har du börjat skämta genom att säga ”blä, jag vill inte!” direkt följt av ett ”skojar!” I början trodde vi på dig och kraftsamlade inför att gå in i tjat-mode, men så sa du ditt ”skojar!” och kom och åt/gick på toa/vad vi nu ville att du skulle göra. Det är både en lättnad att du gör sakerna men jag hinner inombords jaga upp mig. Busunge…! <3

Läggningarna är mysiga. Förut tog de tid men inte längre. Du lägger dig bredvid en förälder som läser bok, vi pratar lite och sen lägger du dig till rätta. Sen vill du ha ett glas vatten. Sen vänder du lite på dig och vips har du somnat. Ett tag tyckte jag det kändes jobbigt att ligga bredvid och natta hela tiden, men den känslan har gått över. Jag älskar att ligga bredvid dig och natta dig! Att få samtala med dig en stund på tu man hand och utan att något annat stör! Ibland somnar du i lekrummet, ibland väntar du i soffan, ibland kommer du in i sovrummet när ditt syskon har somnat och somnar bredvid.

Ditt största intresse just nu är Minecraft. Det började med Minecraftlego och fortsatte med att du och din pappa nu spelar Minecraft på datorn tillsammans. Du andas och tänker på Minecraft hela tiden. När jag har bett dig rita något, så ritar du ur Minecraft. Du ser som sagt helst filmer på när andra spelar spelet. Du pratar om Mineraft, Enderdraken, portalerna, alla diverse Golemnar, crafting table och alla material som finns. Du ställer filosofiska frågor som ”var föds spindlarna i Minecraft?” och det har vi inget bra svar på. När du fyller sex år ska vi ha ett Minecraftkalas.

Du ska börja på din tredje termin lekgympa men du var inte så imponerad av simskolan du gick på i somras. Du gör helst saker i din takt eller på ditt sätt, och det beundrar jag dig för! Även om det gör det lite jobbigt för mig ibland. <3

Du älskar ditt lillasyskon ”till Neptunus, planeten längst bort, 3000 gånger”. Det är mycket, det. Du pussar gärna på honom, leker med honom, skojar med honom, sjunger och berättar saker för honom. Du blir arg på honom när han tar dina saker eller ditt lego. Du delar gärna med dig av saker till honom.

Du trivs på förskolan. Om några månader kommer ditt syskon också börja på förskolan och då får du äntligen börja gå fler dagar och timmar i veckan. Det säger du att du längtar efter. Din lärare berättade för din pappa vid en hämtning att du hade arbetat med ett multiplikationsarbete och din pappa hade bekräftat: ja, du verkar gillar siffror. Det började med att du frågade oss vad x plus x var. Sen skulle vi fråga dig olika tal. Nu är du inne på multiplikation och frågor oss vad x gånger x är. Det är mycket intressant tycker jag!

Du är sällan sjuk och det är jag tacksam över!

Du är världens mest omtänksamma syskon.

Du tycker om att fotografera, spela in filmer och, nu senast, spela in filmer med appen Boomerang som spelar filmerna fram och tillbaka. Jag visade dig den och hur en kunde göra och sen har vi kommit på olika sätt att göra roliga saker på: trilla i sängen, skakad huvudet, lipa och springa på stället. Det ser jätteroligt ut och det är jätteroligt att vara kreativ tillsammans med dig! Jag är inte lika intresserad av Minecraft men du och din pappa har några egna världar och några gemensamma som ni bygger på tillsammans. Jag önskar nästan att jag också kunde fastna i det!

Jag älskar dig för evigt! Mitt äldsta och första barn, du kommer alltid vara den som gjorde mig till förälder och för det älskar jag dig och är dig evigt tacksam! Förändringen till den jag är idag började på många sätt med dig.

Puss och kram,
din mamma

Brev till en ettochetthalvtåring

Till mitt barn på ettochetthalvtårsdagen!

Nu är du ett och ett halvt år, mitt älskade barn! Du är så stor och du blev det så fort! Ditt första halvår i livet gick så långsamt, det hände så mycket, och jag tycker att det var alldeles nyss. Nu har det redan hunnit gå ett år till!

Jag älskar tiden med en ettochetthalvtåring i familjen. Du är i en sådan rolig ålder! Du älskar mig och att amma helt hämningslöst och du visar det med hela din kropp – det är fantastiskt att få känna sig så omtyckt av dig! Ditt syskon är mer återhållsamt med sina kärleksyttringar så därför njuter jag av att du fortfarande med glädje visar dem. Sättet du springer mot mig på när jag kommer hem från jobbet. Ljuden du utstöter. Som en annan förälder sa: jag peakar nog i kärleksbombning just nu. Det kommer aldrig mer vara såna svallande övertygelser från dig som nu när du är ett och ett halvt. Tack för det, älskade barn.

Du älskar att hjälpa till! Du hjälper till med allt från att skjuta in korgarna och stänga diskmaskinen till att öppna den och plocka ut. Du hämtar en stol för att kunna stå vid diskhon och spola vatten. Du häller ut det ur koppen så fint. Du hämtar en stol och drar den till spisen, ”sätter på” plattor, drar till dig grytan som brukar stå på spisen, hämtar en stekspade i lådan och ”lagar” mat. Du härmar oss. När jag lagar mat står du på en stol och studerar, rör lite och smakar på ingredienser innan vi lägger ner dem i grytan. Du hjälper mig att göra kaffe på morronen. Idag vaknade allihop samtidigt som jag gick upp och du var väldigt ledsen. Du blev inte lugnad förrän jag i köket bad dig om hjälp med kaffet – det arbetet tog du på största allvar! Du plockar bort lock, ställer tillbaka kannan, tömmer filtret, häller kaffe i filtret och startar maskinen.

Du och ditt syskon älskar att leka med varann. Med en stor kartong kan ni roa er länge. Ni kryper in och gömmer er varannan gång och så får den andra ”leta”.

När vi skulle äta mat framför tvn en dag så bad jag dig hämta en barnstol som stod lite längre bort. Du förstod och hämtade den – det blev perfekt till bordet.

Du älskar flygplan, du pekar i luften och skriker när du hör ett, du leker med flygplan – din pappa är väldigt nöjd att du delar hans flygplansintresse. Kanske kan ni tillsammans bygga modellflygplan och flyga tillsammans framöver?

Din favoritbok just nu är en bok om tygblöjor. Du skrattar på ett sätt som du inte gjort tidigare, som att du förstår på ett annat sätt nu. Du skrattar och pekar på blöjan när vi frågar var den är.

Jag älskar dig, nu och för alltid!

Puss och kram,
din mamma

Återupptäckt kärlek

IMG_0541

I juni gick jag på en yogaworkshop där vi fick med oss några kundaliniyogapass som vi kunde köra på egen hand hemma. Jag hade ju gått en yogakurs under våren och den här workshopen gav mig återigen en längtan efter yoga.

IMG_0581
Ryggvridning

Så det har jag gjort i sommar: yogat. Jag har återigen rädat biblioteket på böcker i ämnet, jag har gjort anteckningar i BuJon men framför allt har jag varit på mattan.

IMG_0541
Skön bakåtsträckning som jag glömt namnet på.

Det är en frid att stå där, gör olika asanas som mjukar upp och stretchar kroppen, som får mig att utmana mig i positioner som jag tycker är läskiga, exempelvis skulderstående. Den tycker jag är svår och läskig för det känns som att jag ska tippa över, men det går bättre och bättre. Det är skönt att bara ligga på mattan och andas. Eller andas var som helst i vardagen.

Jag är glad att jag hittade tillbaka till yogan och jag hoppas jag kan fortsätta göra det mer regelbundet nu när vardagen drar igång igen.

Femåringen fotade mig i halvbrygga.

Galen Leather

Nä, jag behövde väl inte den här, men jag ”villhövde” den som i att jag knappt kunde tänka på annat ett tag. När jag fick en rabattkod av Galen Leather som gjorde den lite billigare slog jag till.

Åh, den är så fin och bra, tycker jag. Den är i A5 så just nu tar den hand om min dagbok. När dagboken är fullskriven har jag lite andra planer för omslaget.

Uppslagen tillsammans med en Leuchtturm A5
Uppslagen tillsammans med en Leuchtturm A5
Uppifrån med en Leuchtturm A5 i
Uppifrån med en Leuchtturm A5 i
Omslag i A5 från Galen Leather
Omslag i A5 från Galen Leather
Men HUR SNYGG är den inte?!

Uppdatering i augusti

Oj, så gick det en hel månad sen ett inlägg.

Idag är sista dagen på min två månader långa ledighet. Imorgon går jag till jobbet igen – det ska bli både härligt och tråkigt. Tråkigt att behöva lämna familjen och inte kunna vara upp till sent för att se på ”Person of interest” längre, men härligt att träffa kollegor, förbereda inför ett nytt läsår och förhoppningsvis kunna dra igång med lite nya projekt.

IMG_0478
Bad i Vänern.

Vi har haft en härlig sommar med besök på Järnvägsmuseet i Gävle med tillhörande hotellnatt, en vecka hos min mamma med bad, grillning och besök av min mormor och lillebror, några dagar hos släkt i Dalarna, 40-årsfest i Västerås med hotellnatt även där, besök i Falu koppargruva, bad på hemmaplan, flera födelsedags- och namnsdagskalas med släkten, simskola, hårklippning, heldag med Lennakatten i Uppsala, lekland i Huddinge, lekplatsbesök i Uppsala och i vårt närområde, jag har träffat kompisar på egen hand, vi har plockat en massa bär i Dalarna och blåbär i skogen här hemma och vi har varit i trädgården. Sån underbar sommar.

IMG_1616
Blåbärsskogen.

Det tråkigaste var när jag tog beslutet om att vår katt Sid skulle få somna in. Jag tyckte inte att konstanta smärtor som skulle behöva medicineras resten av livet var en bra idé, så han fick komma till katthimlen istället. Jag saknar honom varje dag, främst på kvällarna när han inte ligger i trappan eller i soffan. Han blev nästan 12 år gammal. Min älskade, fina vän.

IMG_1288
Falu koppargruva.
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial