2016

Gjorde du något 2016 som du aldrig gjort förut? Något jag inte gjort tidigare? Eh… ja, jag gjorde lite yogaasanas som jag inte gjort tidigare, men det var enkelt eftersom jag inte gjort så många tidigare… Annars vet jag inte…

Genomdrev du någon stor förändring? Jag bytte jobb! Stor grej! Jag testade också att arbeta heltid under hösten – det har jag inte gjort sen 2010/2011. Jag tog tag i en del av mitt dåliga mående, PMDS:en. Det var bra gjort.

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Ja, C fick en liten S.

Vilket datum från år 2016 kommer du alltid att minnas? 

Dog någon som stod dig nära? Nej, det verkar som att varannant år-sviten är bruten…?

Vilka länder besökte du? Sverige bara.

Bästa köpet? Biljetter till kent. Skivor. Alla mina kalenderar och pennor. Yogatillbehören.

Gjorde någonting dig riktigt glad? Biljett till sista kentkonserten! Att jag fick nytt jobb! Att se mina barn utvecklas!

Saknar du något under år 2016 som du vill ha år 2017? Tid att borsta tänderna.

Vad önskar du att du gjort mer? Träna, i år igen…

Vad önskar du att du gjort mindre? Mått dåligt.

Favoritprogram på TV? ”Person of interest” som vi såg i somras. Fy tusan vad spännande det var. Gilmore girls revival-en som jag längtade så efter.

Bästa boken du läste i år? Enligt Goodreads gav jag högsta betyg – fem stjärnor – till följande böcker:

 • The politics of breastfeeding av Gabrielle Palmer
 • Harry Potter och det fördömda barnet
 • Kundalini yogaliv av Jona Dahlqvist
 • Det växer av Julia Hansen
 • Yoga – fysisk och själslig detox av Karin Björkegren Jones
 • Alla borde vara feminister av Chimamanda Ngozi Adichie
 • Palimpsest av Lisa Wool-Rim Sjöblom
 • Lilla Berlin – Cute Overload av Ellen Ekman
 • 179 år av ensamhet editerad av Linda Portnoff
 • April i anhörigsverige av Susanna Alakoski
 • Svart kvinna av Fanna Ndow Norrby
 • Pappa, inte barnvakt av Freddot Carlsson Andersson
 • Introvert: den tysta revolutionen av Linus Jonkman
 • Sex, lögner och revolution av Laurie Penny

De som grep tag i mig mest var nog April i anhörigsverige (tillsammans med Oktober i fattigsverige men den fick visst bara fyra av mig?), Palimpsest och Harry Potter.

Största musikaliska upptäckten? Återupptäckte kent!

Vad var din största framgång på jobbet 2016? Att jag fick ett nytt? Jag påbörjade implementeringen av discoverysystem på förra jobbet men det hann inte bli klart innan jag slutade. 

Största framgång på det privata planet? Jag och partnern kom iväg på hela två dejter i år. Jag har hängt förhållandevis mycket med kompisar.

Största misstaget? Det måste ha varit när jag råkade radera 1700 unika länkar till uppsatserna. Det var… dumt. Och det gick inte att ångra. Men jag ordnade, med bra hjälp, tillbaka alla. Så det blev lite arbete men inget som var omöjligt.

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Ungefär samma som andra, bra år? I våras mådde jag skit länge, men allt som inte är i klass med 2014 är liksom ”bra” nu.

Vad spenderade du mest pengar på? Säkert mat och boende.

Något du önskade dig och fick? Nytt jobb. En yogamatta i ull.

Något du önskade dig och inte fick? Hm, nä?

Vad gjorde du på din födelsedag 2016? Jag hade en åsm 30-årsfest på min födelsedag med en massa människor från mitt nuvarande liv och såna jag umgicks mer med tidigare! Vi åt kakor och tårta – bara saker jag gillar. Typ bästa födelsedagen på länge. Oh, jag fick ju en sonic screwdriver då! Det var bra! 

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Näe, inte i mitt privata liv. I världen däremot kunde jag ha önskat andra utgångar av diverse val och folkomröstningar och krig.

Vad fick dig att må bra? När jag slutade med de där p-pillrena som inte alls hjälpte mot PMDS och fick Premalex istället. Då började jag må bättre än på länge. 

Vem saknade du? Mitt barn. kent. Om jag får skriva dem två tillsammans.

De bästa nya människorna du träffade? Det kom nya trevliga till styrelsen. Folket på nya jobbet är trevliga.

Mest stolt över? Att jag visst kan saker. Att jag inte är en bluff på jobbet, fastän det känns så.

Högsta önskan just nu? Att de slutar kriga i Syrien, Irak, Jemen och alla andra ställen. Hur svårt ska det vara att inte skjuta på civila…?!

Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Jag vill få till mer regelbunden träning. Meditera mer.

Idéer till tatueringar

Jag har börjat samla idéer till nya tatueringar på Pinterest.

Jag vill ha:

 • en pelargon på armen eller kanske benet?
 • en liten Tardis någonstans, antingen på ankeln eller kanske på triceps?
 • någonting med mina barns namn men jag vet inte hur
 • en bild av Ada Lovelace på armen, förmodligen nedanför mitt kvinnotecken

En pelargon kan ju bli väldigt snygg, till exempel så här. Jag tänker mig en Tardis ungefär som den här, men jag är lite tveksam till om jag skulle vilja ha med ordet eller inte. Eller kanske en sådan här. För Ada Lovelace-tatueringen så är den här perfekt som inspiration. Min dotter är namngiven efter Lovelace, både för att det är ett fint namn och för att Lovelace är så cool att jag smäller av. Att ha en tatuering med henne vore ju helt perfekt, känner jag.

Så, tids-, läknings- och pengamässigt är det här nog projekt som sträcker sig över flera år. Just nu håller jag på att försöka boka tid till en första tatuering så jag är lite igång i alla fall.

(Om jag hade varit lite tuffare eller kunnat mindre om upphovsrätt så hade jag bara lagt upp bilderna här, för det hade ju onekligen varit roligare än att klicka på en länk, men nu vill jag göra rätt så det blir bara länkar. Upphovsrätt är bra men ibland blir blogginlägg lite tråkigare av det).

Brev till en nittonmånadersperson

Till mitt barn på nittonmånadersdagen!

Det mesta är som förra månaden med tillägg för det här:

Du älskar att spela upp alla musikstycken ur en bok som du och syskonet har. Den är standard när du sitter på toa (och annars också). Din favoritsång, eller åtminstone den du själv sjunger på, är ”Har du sett min lilla katt?” Du härmar ljudmelodin för ”mjau, mjau, kisskisskisskisskiss”-raden så det låter som: ”oooo-å, oooo-å, o-o-o-o-o-o” Det låter så himla gulligt!

Du är tydlig med vad du vill. Du trycker på mig som för att resa mig när du tycker att jag ska göra det. Du svarar jakande på frågan om du behöver gå på pottan när du behöver det och du tar min hand och följer med. Du älskar böcker och kommer gärna och drämmer en i huvudet på mig när du vill att jag ska läsa.

Häromdagen skulle jag till biblioteket för att hämta en bok och då följde du med. Det är så himla skoj att vara ute på äventyr med bara dig. Först var bar du boken vi skulle återlämna och skickade in den i återlämningsmaaskinen. Sen följde du med till reservationshyllan och ville ta en bok, vilken som helst, medan jag letade efter den rätta. När jag gjorde det fick du låna den i maskinen, som den fena på det du är. När vi skulle gå bar du boken och visade att du ville köra den i återlämningsmaskinen. Det är klart, varför fick inte den nya boken åka där när den gamla boken fick det? Vad är det för skillnad för dig liksom? Istället gick vi till mataffären. Du brukar gilla att köra en rullkorg men där fanns det inga sådana men istället fanns en riktig liten barnkundvagn! Jag vet inte om jag har sett dig så stolt någon gång! Som du körde vagnen! Du rattade runt inne i affären, ville plocka på dig både morötter och sylt för du kände väl igen grejerna. Du ägde på att plocka ner mjölken som jag gav dig. När vi gick förbi hyllan med naturgodis så ville du plocka allt därifrån. Eftersom det bara var du och jag så tog vi några bananchips…! Du gav mig alla varorna som jag lade på bandet och sen parkerade du vagnen bredvid varukorgarna. När jag sa att den skulle stå på utsidan av kassan så ställde du den mycket bra vid de andra, stora, kundvagnarna. Även fast jag vet att barn är smarta och kapabla så överraskar du mig ändå med att veta saker, kunna dra slutsatser och ta beslut. På vägen till bilen stannade vi till vid ett konstverk i form av en uppstorad manet. Det bildar som ett litet hus som en kan gå in i. Där hängde du och så käkade vi bananchips. Jag frågade om du tyckte det var gott och du svarade jakande. När vi skulle gå försökte du bära påsen men det blev mest att du drog den i gruset. Du försökte i alla fall…! Sen sprang du på stenkanten som är perfekt att springa på, som du sett ditt syskon göra.

En annan dag var jag på toaletten och jag bestämde mig för att bada, så jag ropade det till din pappa. Direkt hörde jag små fötter som kom sättande mot badrummet. Du hade hört att jag sagt ”bada” och det ville du ju också göra! Så vi badade tillsammans, så mysigt.

För några månader sen kunde vi inte natta dig och syskonet i samma rum, men nu går det. Ni är lite upp i varv en stund först men det går ändå utan att någon måste lämna rummet. Det är skönt och det är mysigt att se er ligga bredvid varann och sova!

Du springer mer än du går nu för tiden och när du gör det så liksom lyfter du från marken i varje steg. Det ser så lätt och enkelt ut och som att det är roligt att springa! Riktigt så känner inte jag när jag springer.

Ibland slås jag av att du kunde inte ha varit här. Om din syster fått leva så är det inte säkert att du kommit till oss och det känns så främmande nu. Tänk att det fanns en behandling som gjorde att du fick komma till oss och vara leverfrisk! Det skulle du inte ha varit utan behandlingen och när jag kommer på det så är jag extra tacksam. Du är här! Du är leverfrisk! Fy fan vad glad jag är för det! Vad jag är glad att just du är här och röjer runt och förgyller våra liv. <3 <3 <3

Jag älskar dig, nu och för alltid!

Puss och kram,
din mamma

Dag 4 – support circles

dag4 #CaptureYourGrief dag 4 – support circles

Redan medan hon levde sökte jag upp prematurgrupper på Facebook för att få hjälp, stöd och sammanhang. Efteråt blev det grupper för andra som förlorat barn. Det var och är fortfarande skönt att ha ett sammanhang där alla har gått igenom samma sak, där alla förstår de motstridiga känslorna etc.

Våra familjer hjälpte oss med mycket, allt från sällskap till matlagning till umgås med stora barnet.

Jag skrev och lade upp saker på Instagram också och där fick jag också ett stort stöd.

Dag 3 – hur det kändes

dag3 #CaptureYourGrief dag 3 – hur det kändes

Det var svart.
Det var tomt.
En känsla av total meningslöshet.
Svårt att andas.
Svårt att sluta gråta.
I en, vad det kändes som, oändlig loop.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial